روی خط گریز
رضا نیازی مستندنگاری از درون ۱۳۹۸/۰۳/۲۷

روی خط گریز

عکاسی مستندنگاری از درون (با کیفیتی سردستی و خام‌دستانه) ماهیتاً نوعی «عکاسی مینور» است. این مینور بودن اساساً از خلال نحیف ‌کردنِ عاملیت و سوژه‌گیِ عکاس در مقام ذهنِ شناسا و نیز زدودنِ عکاسی از مفهوم‌گرایی و زیبایی‌شناسیِ استعلایی به‌دست می‌آید. جایی که با عقب‌رویِ مفهومی و حرکتی معکوس از تراز بالا به سمت پایین با نوعی بَدوی‌گرایی و آماتور «شدن» مواجه‌ایم. درواقع رویّه‌ی این نوع عکاسیْ به ‌منزله‌ی تلاشی برای نزدیکی به تصویری خام، عریان و محسوس از واقعیتِ پیشِ ‌روی دوربین است.

  • عشق و مرگ در مناظر شخصیِ هیولای ژاپنی؛ یادداشتی درباره‌ی نوبویاشی آراکی
    پرستو ابن‌علی مستندنگاری از درون ۱۳۹۸/۰۳/۲۶

    عشق و مرگ در مناظر شخصیِ هیولای ژاپنی؛ یادداشتی درباره‌ی نوبویاشی آراکی

    نوبویاشی آراکی، عکاس ژاپنی، با استفاده از هر دو روی سناریوهای «عکاسی خانوادگی» به گرفتن تصاویر صمیمانه روی می‌آورد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌و تقریباً همزمان با نن گلدین پایه‌های «عکاسی صمیمانه» را بنیان می‌گذارد.

  • هاهاها: ری خنده‌داره[۱]
    ژان پریت کوِل استِپ مستندنگاری از درون ۱۳۹۸/۰۳/۲۱

    هاهاها: ری خنده‌داره[۱]

    با خودم فکر می‌کنم آیا درک می‌کنند دیگران چه دیدی به این تصاویر دارند و درواقع رضایت آن‌ها در چیست؟ آیا می‌دانند که دنیای هنر چگونه فقر را زیبا می‌کند و یا چگونه تصویری از بدبختی اجتماعی جایگزین یک کنش اجتماعی می‌شود و آن را بی‌تأثیر می‌کند؟ چطور ممکن است به چیزی که درکی از آن نداری رضایت بدهی؟ و اصلاً اهمیتی دارد که تصوری از قضیه نداشته باشند و بهایی به آن ندهند؟ آن‌ها بالغ‌اند، درست است؟

  • مردی از غربِ وحشیِ وحشی؛ یادداشتی درباره‌ی لری کلارک
    امید نقویان مستندنگاری از درون ۱۳۹۸/۰۳/۱۹

    مردی از غربِ وحشیِ وحشی؛ یادداشتی درباره‌ی لری کلارک

    سوژه‌های عکس‌ها و فیلم‌های لری کلارک یادآور سنتی از به‌تصویر کشیدن آدمی در دوران گذار از کودکی به بزرگسالی است که همواره موقعیت‌هایی تنش‌زا را درپی دارد و درنهایت بدل به فردی در جامعه‌ی امریکایی می‌شود که در افقِ مفهوم «رؤیای امریکایی» تعریف می‌شود.

  • گلدین از چشمیِ گلدین
    گل‌آرا جهانیان مستندنگاری از درون ۱۳۹۸/۰۳/۱۴

    گلدین از چشمیِ گلدین

    وقتی گلدین درباره‌ی عکس‌هایش حرف می‌زند، درباره‌ی آدم‌هایی می‌گوید که گویی در زیر پوست تصویر نفس می‌کشند و زندگی می‌کنند. اصولاً عکس‌های او همراه با توضیحاتی درباره‌ی هویت و داستان زندگی سوژه‌هایش است، درباره‌ی اینکه آن‌ها چگونه زندگی می‌کنند و چه تاریخی داشته‌اند.

  • عکس‌های اعتراف
    نسرین طالبی سروری مستندنگاری از درون ۱۳۹۸/۰۳/۱۲

    عکس‌های اعتراف

    نمایش زندگی خصوصی دیگران در قالبی خودمانی و صمیمی از جذاب‌ترین نمودهای عکاسی است، میلی را در ما ارضا می‌کند که همواره با سرک کشیدن به چارچوب خانه‌ی دیگران داشته‌ایم، همچون خواندن اتوبیوگرافی، اعترافات یا خاطرات آن‌ها.

  • درآمدی بر پرونده‌ی «مستندنگاری از درون»
    گل‌آرا جهانیان - نسرین طالبی سروری مستندنگاری از درون ۱۳۹۸/۰۳/۱۱

    درآمدی بر پرونده‌ی «مستندنگاری از درون»

    مستندنگاری از درون (insider documentary) که با عنوان مستندنگاری از خرده‌فرهنگ‌ها (subculture) یا عکاسی صمیمانه و خودمانی (intimate photography) نیز شناخته می‌شود، شیوه‌ای از مستندنگاری است که خاستگاهش را می‌توان در عکس‌های سردستی (snapshot) خانوادگی پی‌گرفت.